Contact met andere KOPP/KOV

Als je in contact wilt komen met andere KOPP/KOV, dan zijn er de volgende mogelijkheden:

Naasten Centraal Young community

Naasten Centraal Young (voorheen Labyrint Young) bestaat sinds 2019 en is een onderdeel van Naasten Centraal (voorheen Labyrint-In Perspectief). Het team bestaat uit een vijftal enthousiaste jongvolwassen naasten die zich inzetten voor andere jongvolwassenen die een naaste hebben met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. Naasten Centraal Young organiseert regelmatig activiteiten, bijvoorbeeld een lezing of een workshop. Ook hebben ze een besloten Facebookgroep waar je ervaringen kunt uitwisselen met anderen en op de hoogte wordt gehouden van interessante activiteiten. Wil je iets kwijt of heb je een vraag? Mail het team op young@naastencentraal.nl!

Met Zonder Ouders

Met Zonder Ouders is een platform voor iedereen die is opgegroeid met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen, opgericht door Sandra (zelf KOPP). Op de website vind je een hoop blogs waar je je vast in zult herkennen. Volg Met Zonder Ouders vooral ook op Instagram. Daar wordt vanalles gedeeld wat maar met KOPP/KOV te maken heeft: van goudeerlijke baalmomenten tot interessante activiteiten en bemoedigende quotes.

Contactgroepen Naasten Centraal

Naasten Centraal heeft in verschillende regio's in het land contactgroepen voor volwassen KOPP/KOV. Sinds 2020 zijn daar ook online groepen bijgekomen. Het gehele aanbod bekijk je hier. Regelmatig start er een nieuwe groep. Houd daarvoor de website of nieuwsbrief in de gaten.

KOPP/KOV groepen

In veel regio's zijn steungroepen waarin je bijvoorbeeld leert hoe met je situatie om kunt gaan en hoe je goed voor jezelf zorgt. In sommige regio's richten deze groepen zich ook op jongeren tot 23 jaar en heel soms (meestal niet) zijn ze er ook voor volwassenen (23+). Op de website van Jellinek vind je bijvoorbeeld het aanbod in de regio's Utrecht, Amersfoort en Amsterdam. Ben je op zoek naar een groep in jouw woonplaats? Google dan op 'KOPP/KOV groep + [jouw woonplaats]'.

Steunpunten voor mantelzorgers

In iedere regio zit er wel een steunpunt waar (jonge) mantelzorgers terecht kunnen. Misschien voel je je geen mantelzorger, maar gemeentes spreken van GGZ-mantelzorgers als ze het hebben over mensen die een naaste hebben met psychische en/of verslavingsproblematiek. Ook KOPP/KOV dus! Sommige gemeentes organiseren cursussen of familieavonden voor naasten, of hebben familiecoaches die je op weg kunnen helpen. Om het aanbod in jouw woonplaats te vinden kun je het beste op Google zoeken op 'mantelzorg steunpunt + [jouw woonplaats]'.